SOLAR POWER ECO HOUSE – Brayton, NSW

new farm house off grid – stage one:
solar panels, batteries – 6.3kW  & water tanks


clients brief & testimonial:

My clients had a vision as they stepped on the site/platform; they wanted to create a home, a place where they could witness the ever changing views, a place that would project over the landscape, be eco/solar powered/passive design.

"Due to the location of the build, we were looking to build an ecologically sustainable home that would perch on the side of a hill on the tallest part of our property.
When we discussed this with Nathalie, she immediately understood what we wanted to achieve and provided a compact design that contained all the elements of the classic outback farm shed utilising colourbond steel, reclaimed brick and polished concrete floors, but with a very modern industrial twist.
The kitchen forms a focal point of the design with the house extending from this point outwards which is perfect for Dee who is a professional chef.
The large use of glass windows across the northern facing living space and master-bedroom connect the outside landscape that looks across the plain to the nearby escarpment back inside the home.
We are so looking forward to sitting on our deck, rain, hail or shine, with a cup of tea or glass of wine and watch the constantly changing 3D landscape painting unfold in front of us depending on the time of the day and weather.
Thanks so much Nathalie for turning our dream into a reality."
Michael & Dee, owners.

site – platform, prospect & shelter :
The land, a 40 acres rural block, rises South/South-West/South-East to the top of the hill where a substantial stand of eucalyptus trees and basalt rocks form a backdrop and offer protection from cold winter southerly winds.

From this sheltered position, the house site is nestled in the land.

As the land drops North/North-West/North-East in a steep slope, the site/platform has an optimal position on the property; prospect & shelter: it benefits from the shelter of the back drop from the cold winter months and maximises the Northerly aspect orientation and views over the landscape.

The quintessential landscape: expanse of rolling hills, rock formation, immense sky and ever changing light offers beauty and invites to contemplation.

The house is a shelter, a living breathing space. It is designed to function as a home, and also allow the occupants to connect with the environment:  the occupants tune to the environment/climate/seasons and learn to modulate their living patterns and requirements for energy, ventilation, lighting and temperature control; the solar panels provide the electricity and light, the exposed water tanks show how the house water is harvested & stored from rain water harvested, the onsite waste water system allow grey and black water waste to be processed on site and used for garden irrigation.

 
design process & sustainability:
The innovative and unique design responds successfully to the brief and the challenges, and was also inspired by the very special relationship developed with my clients through respect, shared values about landscape, environment and design.

The house sits on the elevated and protected platform facing Northern orientation and views.

The house design and forms respond to passive solar design principles:

summary - sustainability:

 

Architect & Interior Design - Nathalie Curtet
Joinery – Rod Brooker – R&S Joinery Goulburn
Solar Power – Power Vault Global - powervaultglobal.com
Photographer – Samuel Foster - playheadproductions.com


[ Back to Projects ]