residence at Bowral

new home

site:

A subdivided 15m x 60m block in an established residential area, that presents some beautiful aspects:

The feature trees of the existing garden had to be retained.

design process to project:

Despite the difficulties that arose from the site, brief, and budget, I developed a house design through close work and cooperation with my client that responded successfully to most requirements and challenges.

The house by its scale and its simple roof, nestles in the existing garden under the magnificent oak tree, and creates a sensitive, flexible living/working place, that “touches the earth lightly”. The simple principle of allocating “living/public spaces” to the northern aspect with wide openings, and “functional/private spaces” with smaller openings to the southern side for climate protection and greater insulation mass were applied successfully. The house is warm in winter and cool in summer. The recent addition of solar panels on the north facing roof will add to the energy efficient qualities of this project. Many sustainable design principles were applied, and some of the following features make this project unique:

client testimonial:
“Nathalie transformed my preliminary sketches and ideas into plans that produced an ambience and practicality I would never have achieved. She was mindful of style and energy efficiency.
She took the process through drawings and Council approval, to liaison with the builders. She was always accessible and negotiable, but prepared to stand by what she felt was important.”

[ Back to Projects ]